Blog - Inspiratie
Hoe Webhooks eCommerce websites transformeren

Wat is een Webhook?

In een snel evoluerende digitale wereld zijn efficiëntie en automatisering twee sleutelwoorden die bedrijven naar succes leiden. Voor eCommerce-platforms is real-time informatie-uitwisseling tussen verschillende services cruciaal. In deze blog duiken we in de wereld van webhooks, een krachtige tool die een revolutie teweegbrengt in de manier waarop bedrijven communiceren en gegevens verwerken.

Dennis

Wat is een Webhook?


Een webhook is een methode voor het communiceren van informatie tussen verschillende services via het internet. In plaats van regelmatig te controleren of er updates zijn (bekend als 'polling'), stelt een webhook een service in staat om real-time updates te sturen zodra er iets verandert. Dit wordt vaak omschreven als een "reverse API" of "push API", omdat de server actief gegevens naar de client stuurt.

Hoe werkt het in ecommerce?


Laten we aannemen dat we een eCommerce-website beheren. Wanneer klanten bestellingen plaatsen, worden deze via een API gateway naar de order service gestuurd en vervolgens naar de betalingsservice voor transactieverwerking. Deze service communiceert op zijn beurt weer met een externe betalingsdienstaanbieder (PSP).

Het probleem met Short Polling


Een traditionele manier om de communicatie met de PSP te beheren is 'short polling'. Hierbij blijft de betalingsservice herhaaldelijk vragen naar de betalingsstatus. Dit heeft twee nadelen: het vergt veel middelen van de betalingsservice en het kan beveiligingsrisico's met zich meebrengen.

De kracht van Webhooks


In plaats van constant te polsen, kunnen we een webhook registreren bij de externe service. Hiermee zeggen we: "Bel me terug op deze URL wanneer er updates zijn." Wanneer de PSP de verwerking voltooit, roept deze de HTTP-aanvraag aan om de betalingsstatus bij te werken. Dit bespaart niet alleen middelen maar verhoogt ook de efficiëntie.

Waar moet je op letten?


Bij het gebruik van een webhook zijn er drie belangrijke aandachtspunten: het ontwerpen van een geschikte API voor de externe service om aan te roepen, het instellen van beveiligingsregels in de API gateway, en het correct registreren van de URL bij de externe service.

Dus?

Webhooks vertegenwoordigen een essentiële verschuiving in de manier waarop services met elkaar communiceren, wat leidt tot verbeterde efficiëntie en beveiliging. Voor eCommerce-bedrijven is het begrijpen en effectief implementeren van webhooks niet alleen een slimme keuze, maar een noodzakelijke stap naar modernisering en optimalisatie van hun bedrijfsprocessen.

Wil je partner worden en of zoek je nerds?

Ga naar de desbetreffende pagina’s of neem contact met ons op!

Yellow Blob
Partner worden
Nerds vinden
Meeting
Whatsapp
Bellen

Sneller aan nog betere projecten komen?

Geef je beschikbaarheid door of neem direct contact met ons op!

Yellow Blob
Beschikbaarheid doorgeven
Meeting
Whatsapp
Bellen

Partner worden?

Jouw grootste voordeel als partner? Je kunt uit een mega grote vijver vissen waarmee je altijd en razendsnel een op maat gemaakte nerd krijgt die je direct kunt showen aan je klant.

Zoek je een developer?

Er staan 201+ programmeertalen en 997 kakelverse supernerds klaar om met jouw idee, concept of probleem aan de slag te gaan!

Vacatures bekijken?

Bekijk ze op onze jobs pagina.

Word baas van je eigen tijd en krijg toffe opdrachten

Met ons slimme platform kom je met weinig tot geen moeite aan de tofste banen en projecten.

Lees meer verhalen