Blog - NAAS News

Cloud computing vs. Edge computing

Is edge computing slechts een nieuwe naam voor een type cloud computing, of is het echt iets nieuws? Laten we eens kijken hoe de edge-benadering werkt, waarvoor edge zinvol is en hoe edge en cloud naast elkaar zullen bestaan.

Ruben

Enterprise computing in de cloud is de laatste jaren welbekend geworden. Maar hoe zit het met edge computing? Met al het gepraat over 5G en IoT, beginnen velen te denken dat edge computing gewoon een nieuwe term is voor cloudgebaseerde verwerking. Maar is dat wel juist? Er zijn nog veel discussies over het antwoord.

Een juist antwoord is in ieder geval: ‘Edge computing kan van toepassing zijn op alles waarbij dienstverlening, gegevens en intelligentie dichter bij gebruikers en apparaten worden geplaatst. Het doelt dus eigenlijk op verwerking van data op de plek waar het plaats vindt, refererend aan de ‘’edge’ van het netwerk. De verwerking vind ter plekke plaats in samenwerking met de centrale data-hub.’

Het kernidee van edge computing: Plaats computerbronnen dichter bij de eindgebruiker of het apparaat, dus aan de rand van het netwerk in plaats van in een hyperscale cloud datacenter dat zich vele kilometers verderop in de kern van het netwerk bevindt. Bij een edge-benadering ligt de nadruk op het verminderen van latentie en het leveren van meer rekenkracht dicht bij de plaats waar die het meest nodig is.

Waar kan edge worden toegepast

Mobiele apps die werken met het edge netwerk zouden beter gebruik kunnen maken van kunstmatige intelligentie en machine learning algoritmes als ze niet alleen afhankelijk zijn van hun eigen processors of telefoon batterijen, die snel leeglopen door intensieve berekeningen. Andere vaak genoemde toepassingen zijn edge computing voor autonome auto's, augmented reality, industriële automatisering en videobewaking.

Waar de prestaties van edge computing belangrijk voor zijn

Denk aan de huidige autonome auto's en hoe zij afhankelijk zijn van netwerken om hen te ondersteunen. Tesla werkt bijvoorbeeld de navigatiesoftware 's nachts bij - dit is een geweldige toepassing van cloud computing. Als er echter onmiddellijk moet worden beslist tussen links of rechts afslaan om een persoon te ontwijken moet dat lokaal worden berekend. Een mogelijke oplossing voor dit probleem zijn genetwerkte verkeerssystemen die een rol gaan spelen aan de edge van het netwerk. Er zou gebruik gemaakt kunnen worden van al bestaande infrastructuur zoals verkeerslichten en zendmasten.

Hierin biedt edge computing dé oplossing.

Als ons theoretische autonome verkeerssysteem via het mobiele 5G-netwerken zou werken, zouden de bandbreedte en de lage latentie van die netwerktechnologie de connectiviteit met voertuigen en sensoren langs de weg versnellen. De vraag is echter: waar gaat het signaal naar toe als het eenmaal het dichtstbijzijnde mobiele netwerkknooppunt heeft bereikt?  In een situatie als deze, waarin iemands leven ervan kan afhangen, wil je al deze informatie op grondniveau verwerken. Het zou via de zendmasten en glasvezelkabel kunnen gaan, maar ondanks de snelheid zorgt ook dat voor enige vertraging. Er moet dus een bron dichterbij komen. Hierin biedt edge computing dé oplossing. Daardoor komen namelijk de signalen die nodig zijn om de botsing te voorkomen op tijd terug bij de auto. In het kort kan je dus stellen dat edge-computing erg nuttig gaat zijn bij alles wat real-time prestaties nodig heeft

5G kan niet zonder edge

Edge computing zal zijn plaats vinden tussen andere vormen van computergebruik en communicatie. Niet on-premises of in de cloud, maar aan de rand. Mobiele telefoonbedrijven zijn vooral enthousiast over de groeimogelijkheden die dit hen biedt; ze hebben tenslotte al overal telecomapparatuur - dus waarom zouden ze deze niet als microdatacenters in gebruik nemen? Technologieën zoals 5G-telecommunicatie die nodig zijn voor de behoefte van telefoonbedrijven kunnen ook edge computing gaan ondersteunen. Bovendien is edge ook nodig om bepaalde latentiedoelstellingen voor 5G te behalen. De twee technologieën kunnen dus niet zonder elkaar.

Edge is geen vervanging van publieke clouds

Sommige mensen dachten in de begindagen van cloud computing dat de publieke cloud alle andere vormen van technologie computing zou vervangen, maar dat was nooit een realistische verwachting. De huidige publieke clouds zijn namelijk geëvolueerd om provider-specifieke gedifferentieerde diensten aan te bieden, in plaats van gestandaardiseerde programma’s. Het concept achter edge computing is een erkenning van het feit dat datacenters heterogeen zijn en zich niet gemakkelijk lenen voor simpele en en gelimiteerde patronen. Edge computing zal om deze reden publieke clouds dus niet vervangen.

Waarom alleen edge gebruiken?

Sommige van de containertechnologieën die belangrijk zijn geworden voor het verplaatsen van workloads tussen bedrijfssystemen en de cloud, zullen worden gebruikt voor het distribueren van computing naar edge locaties. De meest succesvolle computing services operaties omarmen open software en standaarden.

Real-time performance is een van de belangrijkste redenen om een edge computing architectuur te gebruiken, maar niet de enige. Edge computing kan ook overbelasting van netwerk-backbones helpen voorkomen door gegevens lokaal te verwerken en alleen de benodigde gegevens naar de cloud te sturen. Het kan bovendien voordelen hebben voor de veiligheid, privacy en gegevenssoevereiniteit om meer gegevens dicht bij de bron te houden in plaats van ze te ver van huis te verzenden.

Wie de belofte van Edge Computing nastreeft, moet bereid zijn alle gebruikelijke problemen aan te pakken die met nieuwe technologieën gepaard gaan - ook als het gaat om zaken als systeembeheer, governance en integratie.

Edge en cloud kunnen samen bestaan

Niemand zal ooit de cloud voorgoed verlaten om naar de edge te gaan. Zoals in het FCC-witboek staat, verzetten veel deskundigen uit de sector zich tegen het idee dat cloud computing en edge computing met elkaar concurreren. In plaats daarvan zijn vooruitdenkende organisaties en cloud serviceproviders al begonnen met het onderzoek doen naar het strategisch laten samenwerken van edge en cloud.

Met andere woorden: functies die het best afgehandeld worden door verdeling van de computing tussen het eindapparaat en lokale netwerkbronnen zullen in de edge plaatsvinden, terwijl big data-toepassingen plaats zullen vinden in de cloud. Die big-data toepassingen hebben namelijk baat bij het samenvoegen van gegevens en het uitvoeren daarvan door middel van analyses en algoritmes. Het is aan de architecten van dit systeem om al deze opties in te zetten voor maximale efficiëntie.Het zal heel zeldzaam zijn dat een applicatie alleen in de edge computing zal plaatsvinden. Het is namelijk nuttig om te communiceren en interageren met andere workloads die ofwel in een cloud, een ander apparaat of een enterprise data center gehost worden.

Wil je partner worden en of zoek je nerds?

Ga naar de desbetreffende pagina’s of neem contact met ons op!

Yellow Blob
Partner worden
Nerds vinden
Meeting
Whatsapp
Bellen

Sneller aan nog betere projecten komen?

Geef je beschikbaarheid door of neem direct contact met ons op!

Yellow Blob
Beschikbaarheid doorgeven
Meeting
Whatsapp
Bellen

Partner worden?

Jouw grootste voordeel als partner? Je kunt uit een mega grote vijver vissen waarmee je altijd en razendsnel een op maat gemaakte nerd krijgt die je direct kunt showen aan je klant.

Zoek je een developer?

Er staan 201+ programmeertalen en 997 kakelverse supernerds klaar om met jouw idee, concept of probleem aan de slag te gaan!

Vacatures bekijken?

Bekijk ze op onze jobs pagina.

Word baas van je eigen tijd en krijg toffe opdrachten

Met ons slimme platform kom je met weinig tot geen moeite aan de tofste banen en projecten.

Lees meer verhalen